Actuele onderwijsthema’s tijdens kennissessie onderwijs

Gom Schoonhouden organiseert twee keer per jaar een kennissessie voor facilitair verantwoordelijken in het onderwijs. Tijdens deze sessies worden actuele onderwijsthema's besproken, wordt kennis gedeeld en is er de mogelijkheid om bij te praten met branchegenoten.

Terugblik

Met de volgende kennissessie onderwijs in het vooruitzicht (21 juni 2016), kijken wij kort terug op de sessie, die wij eind vorig jaar organiseerden in het onderwijsmuseum in Dordrecht. De sessie, die werd bijgewoond door facilitair verantwoordelijken van verschillende mbo's, hbo's en universiteiten, stond in het teken van de ontwikkelingen binnen het onderwijs en het effect daarvan op de facilitaire dienstverlening.

Edvard Spaapen van Concept24 heeft ons meegenomen in de ontwikkelingen die het karakter van een onderwijsinstelling zullen veranderen en waar wij als facilitair verantwoordelijken ons voordeel mee kunnen doen. Voorop staat het feit dat 'vroeger' de potentiële student zijn keuze voor een school/onderwijsinstelling vooral op feiten (hoofd) baseerde. Tegenwoordig wordt deze keuze vooral ingegeven door emotie (hart) en beleving (buikgevoel), waarbij er een juiste balans tussen de drie elementen moet zijn. Oplossing voor deze uitdaging is, volgens Spaapen: durf te ondernemen! Onderwijsinstellingen mogen meer ondernemer zijn, waarbij de onderwijsinstelling als 'merk' in de markt wordt gezet. Onderwijsinstellingen die laten zien dat zij de wereld van de studenten snappen, zijn de meest effectieve instellingen met de hoogste rankings.  

Vervolgens hebben wij met elkaar gesproken over wat ons het meest triggert in de 'doorkijk naar de toekomst' en welke prangende vraag een ieder nog heeft aan de aanwezige onderwijscollega's. Dit waren de belangrijkste thema's die naar voren kwamen:

  1. Eigenaarschap en betrokkenheid: Hoe verhoog je de betrokkenheid van de student en de medewerker (klanten) bij onze dienstverlening? 
  2. Overtuigen interne organisatie: hoe overtuigen we de interne organisatie inclusief College van Bestuur van onze ideeën en het belang van facilitaire dienstverlening?    

De deelnemers hebben de kennissessie en de discussies als inspirerend ervaren. Wij geven dan ook graag met elkaar inhoud aan het vervolg op deze kennissessie. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat dit ons helpt om door te ontwikkelen en verder te professionaliseren in de facilitaire branche en om écht van toegevoegde waarde voor het onderwijs te zijn.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de laatste kennissessie of wilt u graag de kennissessie van 21 juni 2016 bijwonen? Stuur dan een e-mail naar Mieke Sprinkhuizen, accountmanager onderwijs: msprinkhuizen@gom.nl. => Helaas kunt u zich niet meer aanmelden voor deze kennissessie.

Klik hier voor het programma van de kennissessie onderwijs op 21 juni in de Stadsschouwburg in Utrecht. Deze kennissessie staat in het teken  van de thema's 'zwerfvuil in het onderwijs' en 'het effect van facility management op leerprestaties'.