2016 9mrt

Blog | De driehoek van infectiepreventie

2016 9mrt

Binnen zorgorganisaties is er met recht veel aandacht voor infectiepreventie. Een groot aantal zorgorganisaties heeft zelf een deskundige infectiepreventie in dienst of huurt extern deskundigheid in.

Het facilitair bedrijf is als verantwoordelijke voor de schoonmaak een belangrijke speler in de keten van infectiepreventie. Het (in- of externe) schoonmaakbedrijf is de derde poot van de driehoek.

Samen zijn ze ervoor verantwoordelijk dat aan schadelijke micro-organismen een halt worden toegeroepen op de route van de besmettingsbron naar de patiënten en cliënten.

Gom ZorgSupport vindt dat je als schoonmaakbedrijf in de zorg alle ins & outs van infectiepreventie goed moet kennen en beheersen. Of wanneer je bepaalde handelingen moet uitvoeren of juist nalaten. Niet alleen voor de veiligheid van de patiënt en cliënt, maar ook voor de veiligheid van je eigen medewerkers. Als schoonmaakbedrijf werk je volgens de richtlijnen/protocollen van de zorgorganisatie. Maar dat vrijwaart je niet van de plicht om zelf ook kritisch te blijven. Op grond van kennis en ervaring gaan wij graag in gesprek met de deskundige infectiepreventie of hygiënist en het facilitair bedrijf van de klant. In de praktijk blijkt dat (nog) niet alle infectiepreventiespecialisten deelnamen aan het regulier overleg met het schoonmaakbedrijf. Daarnaast is het raadzaam dat infectiepreventiespecialisten al in de aanbestedingsfase aansluiten. Zo zorgen we samen voor de veiligheid van patiënten en medewerkers met respect voor ieders vakgebied.

Herman Busch
directeur Gom ZorgSupportDeze blog is eerder gepubliceerd op de website van Intrakoop.