De inzet van Gom voor de circulaire economie

In de circulaire economie is afval nooit meer een eindproduct, maar het beginstadium van iets nieuws. Dat is een even uitdagend als technisch complex uitgangspunt. Het vraagt veel creativiteit om afval te verwaarden. Iets waar de industrie nog veel research and development in moet investeren. Het vraagt ook overtuiging: de overtuiging dat ‘cradle to cradle’ de licence to produce voor ondernemingen wordt, of het eigenlijk al is in de visie van Gom. Daarom werken we er hard aan. We zijn nog niet overal even ver als we willen zijn. Maar de eerste ontwikkelingen zijn aansprekend.

San Daily en Multi Daily

Met Ecover, leverancier van schoonmaakmiddelen, investeerden we in de ontwikkeling van twee reinigingsmiddelen op ecologische basis: San Daily en Multi Daily. Het zijn middelen voor dagelijks gebruik, bestemd voor respectievelijk sanitair en interieur en vloeren. Het bijzondere aan de twee reinigers is dat deze alles combineren wat we zoeken in een alternatief:

  • een middel dat het milieu totaal niet belast
  • garant staat voor een professioneel resultaat
  • en niet leidt tot een verhoging van onze tarieven

De zero-impact van beide middelen is gehonoreerd met het keurmerk Cradle to cradle.

Nieuwe mogelijkheden

Wat met reinigers mogelijk is, moet op kortere of langere mijn ook realiteit zijn voor veel andere producten die we gebruiken. Ook weer in samenwerking met leveranciers onderzoeken we daarom circulaire oplossingen voor schoonmaakmachines, afvalzakken, materiaalwagens, kleding en afvalmanagement.