Gom Specialistische Reiniging. Oók specialist in fijnstof

Fijnstof komt overal voor. Te hoge concentraties zijn echter niet goed in omgevingen waar wordt gewerkt. Daarom komt er steeds meer aandacht voor de effectieve reiniging van fijnstof. Dat vraagt echter specifieke expertise die niet ieder schoonmaakbedrijf in huis heeft. Gom Specialistische Reiniging heeft veel expertise opgebouwd in de omgang met fijnstof. Voor kantoren, (bedrijfs)gebouwen en werkplaatsen zijn we daarmee een professionele partner in uw risicomanagement.

Fijnstof is de verzamelnaam voor alle stofdeeltjes die in de lucht voorkomen. Het zijn deeltjes van verschillende grootte, herkomst en chemische samenstelling. De grens voor fijnstof ligt bij deeltjes kleiner dan 10 micrometer. Ook al komt fijnstof oorspronkelijk voor in de natuur, het is vooral de mens die - voor 80% - verantwoordelijk is voor de uitstoot ervan.

Dat gebeurt meestal door verbranding, zoals fossiele verbranding en verbranding door motoren in het verkeer, in de industrie en in de landbouw. Roet maakt een heel klein deel uit van fijnstof. Koolstof en koolstofverbindingen in roet veroorzaken de meeste milieu- en gezondheidsschade. Bovendien blijft ‘menselijke’ fijnstof langer in de lucht hangen.

Met de CMR-checklist van Gom, kunt u inschatten of er eventueel sprake is van CMR-vervuiling binnen uw bedrijf. Doe de test en verzeker uzelf van een veilige werkomgeving!

Download de checklist

Fijnstof: ook binnen

Tegenwoordig weten we steeds meer over de schadelijke werking van fijnstof. Zo zijn gemeenten begonnen met het instellen van milieuzones. Ook in kantoren en bedrijfsgebouwen is het belangrijk deze goed schoon te houden en te ontdoen van stof. Onderzoek laat zien dat door het slijten van vloerbedekking, printen, het dragen van kleding en dergelijke de concentraties fijnstof in gebouwen hoog zijn. Ophoping van fijnstof komt ook in vrijwel alle werkplaatsen voor, doordat fijnstof bij onvoldoende afzuiging blijft hangen in de lucht.

Lucht zuiveren én schoonmaken

Niet alleen het zuiveren van de lucht is een oplossing om de concentratie aan fijnstof te beperken. Ook schoonmaak van kantoren en werkplaatsen is essentieel. Een frisse, veilige werkomgeving houdt medewerkers gezond. Het blijkt dat fijnstof gezondheidsschade kan opleveren als medewerkers in contact komen met fijnstof op horizontale vlakken en op apparatuur. Die stof kan in beweging worden gebracht door bijvoorbeeld het openen van deuren of ventilatie in een ruimte.

Wat kunnen wij voor u doen?

Gom Specialistische Reiniging heeft veel ervaring in het reinigen van omgevingen die zijn vervuild door fijnstof. We onderscheiden drie typen schoonmaak.

Esthetische schoonmaak
Esthetische schoonmaak is een optie om een ruimte schoon en stofvrij te maken. Met deze preventieve werkzaamheden kunt u al een groot deel van het risico voorkomen dat medewerkers met fijnstof in aanraking komen.

CMR-reiniging
In sommige omgevingen is preventieve schoonmaak alleen onvoldoende. Denk bijvoorbeeld aan werkplaatsen waar wordt gewerkt aan of met motoren. Hier kan dieselmotoremissie (DME) vrijkomen. In combinatie met vet kan fijnstof zich gaan hechten aan horizontale oppervlakten in werkplaatsen.

Chroom-6 reiniging
Bij het lassen van roestvast staal of het snijden, zagen en schuren aan metalen oppervlakten kan fijnstof vrijkomen als materialen zijn behandeld met chroom-6. Dit is een kankerverwekkend middel dat makkelijk door de huid wordt opgenomen. Stof dat op een bak blijft liggen is gevaarlijk voor de gezondheid van medewerkers.

Hoe gaat het reinigen van fijnstof in zijn werk?

Gom Specialistische Reiniging hanteert specifieke werkprogramma’s om elk kantoor, elk bedrijfsgebouw en elke werkplaats op maat te reinigen. In diverse branches zijn bovendien afspraken gemaakt om emissies van CMR-stoffen bij de bron te voorkomen. De aanpak van Gom Specialistische Reiniging maakt het mogelijk om per ruimte een ‘nulpuntsituatie’ te bereiken en door effectieve periodieke schoonmaak het risico aanvaardbaar te houden.

Voorlichting

Daarnaast is het verstandig medewerkers inzicht te geven in het omgaan met potentieel gevaarlijke situaties. In samenwerking met u kan Gom Specialistische Reiniging medewerkers praktisch voorlichten over het beperken van fijnstof, DME, CMR-stoffen of chroom-6.

Terug naar overzicht CMR-reiniging

bronvermelding: www.arboportaal.nl en www.infomil.nl

Vraag een betrouwbaar advies of offerte aan

Wilt u meer informatie over fijnstof? Laat uw gegevens achter, dan nemen wij hierover contact met u op.

 
Ik ga ermee akkoord dat Gom mijn persoonsgegevens verwerkt om mij via verschillende marketingkanalen te informeren. Je kunt jezelf op elk moment afmelden voor onze communicatie. Voor meer informatie raadpleeg onze privacy statement.