Aandachtspunt: Gevaar legionellabesmetting tijdens de coronatijd

In veel gebouwen is de bezetting door de maatregelen van het RIVM laag, of ze zijn gesloten. Daarmee wordt de kans op legionellabesmetting groter. De  gereduceerde gebouwbezetting zorgt ervoor dat er duidelijk minder waterverbruik is. Kranen, toiletten, douches: Normaal gesproken is er voldoende verversing van het water in de leidingsystemen door het hoge aantal gebruikers. Maar dit is mogelijk nu niet meer het geval.

Vooral door de legionellabacterie ontstaat hierdoor een veiligheidsrisico voor de mensen die nog wel gebruik maken van de drinkwaterinstallatie. Maar ook andere bacteriën kunnen door de stagnatie van het drinkwater in concentratie toenemen en de waterkwaliteit dusdanig negatief beïnvloeden dat er een serieus gezondheidsrisico voor de gebruikers ontstaat.

 

Naast het risico tijdens de partiële of gehele sluiting van jouw bedrijfspanden is het ook goed om je te realiseren welke maatregelen genomen moeten worden op het moment dat je gebouw weer normaal in gebruik genomen wordt. Wij geven een aantal adviezen om de veiligheid van je drinkwaterinstallatie te kunnen waarborgen.

Wat kun je doen in tijden van beperkte bezetting?

  • Zorg ervoor dat alle tappunten van de drinkwaterinstallatie minimaal wekelijks worden gespoeld. Denk daarbij ook aan de fonteinkraan in het toilet.
  • Eventuele waterslangen legen zodat geen stilstaand water achterblijft.
  • Spoel toiletten wekelijks door.
  • Voorkom tijdens de spoelwerkzaamheden verneveling van het water.
  • Voorzie douche en knijpdouches van tijdelijke legionellafilters.

 

Wat adviseren wij vóór her-ingebruikname van jouw gebouw?

  • Zorg voor een extra uitgebreide spoelronde van alle tappunten (langere spoelactie).
  • Laat het drinkwater van je installatie analyseren op legionella en algemene waterkwaliteit (monstername). Afhankelijk van de resultaten van de monstername kunnen verschillende aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn. Omdat aan de ingebruikname-maatregelen doorlooptijden zijn verbonden, is het verstandig om deze een aantal weken voor de her-ingebruikname alvast op te starten.
  • Spoel aanwezige waterslangen goed door voor hergebruik.

 

Advies nodig of ondersteuning in de uitvoering?

Laat het ons gerust weten. Gom Specialistische Reiniging helpt je graag en schakelt waar nodig ook met onze zusterdivisies binnen Facilicom. Wij kunnen voor je:

  • De wekelijkse spoelwerkzaamheden organiseren en uitvoeren.
  • Ervoor zorgen dat de aerosolvormende tappunten  worden voorzien van tijdelijke legionellafilters.
  • Op het juiste moment voor de uitvoering van wateranalyses zorgen en hierna voor de juiste verdere aanpak.

Heb je vragen of wil je meer weten? Via onze collega's van Breijer komt je vraag rechtstreeks bij onze experts.

 

Terug naar de corona-hoofdpagina