De groene ambitie van Gom

Gom kiest nog nadrukkelijker voor groen! Wij noemen dit de 'de groene ambitie'. Binnen het huidige MVO beleid streefde Gom altijd al naar een groen 'alternatief'. Toch is onze doelstelling om continu te werken naar milieusparende alternatieven: als standaard. Dit doen we door vanuit bestaande ideeën, opnieuw duurzame keuzes te maken en deze ook integraal door te voeren.

Een liter voor een liter

Gom en Tennant hebben samen sinds 2015 een samenwerkingsverband met Made Blue om het waterverbruik door vloeronderhoudsmachines te verminderen én te compenseren (een liter voor een liter). Met dit samenwerkingsverband steunen wij drinkwater- en onderwijsprojecten in de derde wereld.

Naast een besparing van 67% aan water per machine-uur levert de inzet van deze vloeronderhoudmachines nog meer milieuvoordeel op: we besparen 100% op het gebruik van chemische middelen!
 
In onderstaande video kunt u zien hoe deze resultaten worden bereikt en welke positieve effecten deze samenwerking brengt; hier én in de derde wereld.

 

Introductie San Daily en Multi Daily

In samenwerking met Ecover levert Gom vanaf 28 april 2014 een vooruitstrevend ecologisch reinigingsmiddel, voorzien van het Cradle to Cradle Certified keurmerk. Het gaat om de dagelijkse reinigers op alle schoonmaaklocaties. De intensieve San Daily voor sanitair en Multi Daily voor interieur en vloeren vervangen de huidige dagelijkse reinigers. Een groener concept voor schoonmaakproducten bestaat er momenteel niet.

Cradle to Cradle, van wieg tot wieg - hoe werkt dat?

De centrale gedachte van de Cradle to Cradle (wieg tot wieg) filosofie, is dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product.

Onze leverancier van reinigingsmiddelen kijkt daarom niet alleen naar de ecologische aspecten van het product zelf maar voert ook vergaande milieuverbetering door in het productieproces. Elke stap wordt goed overwogen, van begin tot eind. Daarmee bereikte zij als eerste bedrijf het Cradle to Cradle gold level.

Bekijk hier een filmpje waarin het Cradle to Cradle concept duidelijk wordt!

Bekijk hier de specifieke productinformatie van de Cradle to Cradle reinigingsmiddelen.

Gom stapt volledig over op een Cradle to Cradle reinigingsmiddel

Gom heeft gezocht naar milieubewuste alternatieven, die niet zouden leiden tot een tariefsverhoging. Die hebben we nu gevonden met de nieuwe lijn van professionele producten van Ecover. En in het kader van ons project 'De groene ambitie' hebben we besloten om maar meteen volledig over te schakelen op deze Cradle to Cradle-schoonmaakmiddelen!

Meer ambities

De eerste groene stap binnen onze ambitie is een feit. Met Cradle to Cradle schoonmaken op al onze locaties zetten wij een enorme stap in de groene richting. Gom is druk bezig om de volgende stap binnen de groene ambitie vorm te geven. In samenwerking met verschillende leveranciers kijken wij naar milieubesparende oplossingen op het gebied van:

  • schoonmaakmachines
  • afvalzakken
  • materiaalwagens
  • kleding
  • afvalmanagement

In het artikel 'De groene ambitie van Gom in de praktijk', verschenen in Facto Magazine nr. 7/8 2016, leest u hoe wij onze ambities sinds 2014 in de praktijk hebben afgebracht.