201828jun

Future FM: boeiende wake-up call voor facilitair management van morgen

201828jun

Nee, stoelriemen waren er niet in het paviljoen op landgoed de Horst in Driebergen, gastlocatie voor het Gom-event Future FM. Maar de boodschap ‘fasten your seatbelts’ had voorafgaand aan de presentatie van futuroloog Christian Kromme niet misstaan. In drie kwartier tijd vuurde hij een spervuur aan soms spectaculaire innovaties op de zaal af. Innovaties die de komende tien jaar de wereld drastisch gaan veranderen en die ook een grote impact krijgen op het facilitaire vakgebied.

Zo’n honderdvijftig gasten in facilitair en financieel management mocht Gom donderdag 21 juni verwelkomen op het lommerrijke landgoed de Horst, aan de rand van Driebergen. Zij waren gekomen voor presentaties van futuroloog Christian Kromme en van Wilco van Rooijen, de Nederlandse alpinist die onder meer de ‘seven summits’ (de hoogste bergen van elk continent) op zijn cv heeft.

Op zoek naar de ‘hidden value’

Directeur Albert van der Meulen trapte af. Hij deed een oproep aan de bezoekers: leg in de discussie over schoonmaak niet langer meer het accent op kosten maar op waarde. ‘Want schoonmaak voegt ook iets toe: een foodfabrikant kan door meer hygiëne zijn tht-datum verlengen, in een schoon ziekenhuis herstelt een patiënt eerder en door de focus op hospitality ziet een hotel de Zoover-rating omhoog gaan. Ik ben ervan overtuigd dat er nog heel veel van die hidden values te vinden zijn.’ Samenwerking en (sector)specialisatie zijn voor Gom belangrijke pijlers in de toekomst om daaraan extra invulling te geven.

Albert van der Meulen en Maarten Bouwhuis
Christian Kromme

Parallel tussen celstructuur en technologie

Gaan we naar self cleaning environments toe? Wordt schoonmaak straks bigdata-driven? En krijgt de technologie die we gebruiken een menselijk gezicht? Het zijn maar een paar van de voorspellingen die Christian Kromme de zaal meegaf. Hij schreef een boek over de veranderingen die ons te wachten staan: Humification. In zijn boek trekt hij een parallel tussen de evolutie van de menselijke celstructuur en de manier waarop technologie evolueert.
 
Rond 2023, verwacht hij, begint de ‘machine-learning revolutie’, die rond 2027 een opvolger krijgt in de creatieve revolutie. Op dat moment bestaan organisaties alleen nog maar uit bundelingen van losse specialisten. ‘Daarmee gaan we naar andere manieren van samenwerking, vanuit ieders specialisme.’ Die zogenaamde zwermorganisaties zijn in staat problemen sneller en slimmer op te lossen dan de huidige traditionele organisaties.

Amputatie tenen

Tweede spreker Wilco van Rooijen kreeg de zaal stil met zijn verhalen over de ontberingen op de K2 (de op één na hoogste berg van de wereld) waar hij zijn tenen verloor. Die bevroren en moesten worden geamputeerd, maar niet veel later liep hij alweer een halve marathon. Ook hij stipte het belang aan van die goed met elkaar kunnen samenwerken: ‘Als ik in 2008 niet met de juiste collega’s naar de K2 was geweest, had ik hier niet gestaan.’

Wilco van Rooijen en Maarten Bouwhuis
Buzzmaster-app creëerde interactie

Interactie met de zaal

De Buzzmaster-app creëerde interactie met de zaal via prikkelende vragen. Op de vraag aan welke doelen van de organisatie schoonmaak bijdraagt, scoorden ‘zachte’ antwoorden hoog: gastvrijheid, welzijn, gezondheid, hygiëne en veiligheid. De zorgprofessionals in de zaal waardeerden hospitality opvallend genoeg even hoog als hygiëne. Scholen zitten meer op beleving en gastvrijheid. Gevraagd naar de trends die de komende vijf jaar een uitdaging zijn, sprongen er twee uit: de ‘war on talent’ en digitalisering.

Terugkijken op dit unieke event kan, wij hebben een fotoreportage en een videocompilatie voor je.