201712sep

Gom adopteert zeeschildpadden Blijdorp

201712sep

Schoonmaakbedrijf Gom adopteert de zeeschildpadden van Diergaarde Blijdorp. Gom verzorgt de schoonmaakwerkzaamheden voor nagenoeg alle publieksruimten in Diergaarde Blijdorp. Uit waardering voor Blijdorp en om hen te ondersteunen in de zorg voor het dierenwelzijn besloot Gom, in navolging van vrouwtjesneushoorn Naima in 2016, tot deze nieuwe adoptie.

De twee zeeschildpadden - een groene zeeschildpad en een karetschildpad - leven in het grote haaienbassin van het Oceanium in Blijdorp. Hoewel de zeeschildpad één van de langst levende diersoorten op aarde is, neemt hun aantal de laatste vijftig jaar drastisch af. Illegale handel in schilden, toerisme, visnetten en klimaatverandering zijn enkele factoren die het voortbestaan van de zeeschildpad ernstig bedreigen. Maar de belangrijkste factor is milieuvervuiling.

The Ocean Cleanup

Het is niet toevallig dat Gom Schoonhouden sinds juli 2017 één van de trotse sponsoren is van The Ocean Cleanup; het initiatief van de Nederlandse Boyan Slat. Zijn team is vastberaden de zee te ontdoen van de plastic soep die het ecosysteem aantast. Vooral schildpadden hebben daaronder te lijden. Jonge zeeschildpadjes eten alles dat voor hun mond komt, dus ook stukjes plastic. Grotere zeeschildpadden zien plastic zakken aan voor kwallen en eten deze op, de overlevingskans na zo’n gebeurtenis is klein. Ook kan het plastic snijwonden veroorzaken of blijven de zeeschildpadden hier in vastzitten. 

Milieuneutrale schoonmaakproducten

‘Het plastic in de oceaan heeft een negatieve impact op de gezondheid van mens, plant en dier wereldwijd’, zegt Ad van Poppel, directeur Innovatie en Kwaliteit bij Gom. ‘Daarom gebruiken we bij Gom al enkele jaren producten die niet alleen milieuneutraal zijn, maar waarvan de verpakkingen vervaardigd zijn uit suikerriet en waarbij geen kunststoffen worden gebruikt. Verder werken we met ons Green Selection Program continu aan milieusparende alternatieven in de schoonmaak. We zijn doorlopend bezig om onze impact op het milieu en in het bijzonder op de plasticberg te minimaliseren. Het sponsorschap van The Ocean Cleanup en het adopteren van de twee zeeschildpadden in Diergaarde Blijdorp sluiten hier perfect op aan.’