201414okt

Gom en Hogeschool Rotterdam lanceren: gastvrij schoonmaken

201414okt

Wat begon met een wild idee is uitgegroeid tot een nieuw uniek concept: gastvrij schoonmaken. Door een slimme herschikking van taken en een kleine investering beschikt de Hogeschool Rotterdam nu over tien facility hosts, bovenop de honderdvijftig Gom-schoonmakers die op het onderwijsinstituut al werkzaam waren. De hosts zijn vanaf begin oktober zichtbaar aanwezig op de zeven grootste Hogeschool-locaties.  

Door het groeiende aantal studenten nam de vervuiling toe. De schoonmakers kwamen bijna niet meer toe aan de daadwerkelijke schoonmaakwerkzaamheden. Anneli van der Reijden, directeur facilitaire dienst bij Hogeschool Rotterdam, vertelt: "We dachten: we kunnen daar nog heel veel tijd en moeite instoppen, of we gaan gewoon opruimen. Eigenlijk doen we het nu allebei met de facility hosts: opruimen en de studenten aanspreken op hun gedrag, maar dan wel op een gastvrije manier."

Co-creatie

Accountmanager Mieke Sprinkhuizen van Gom licht toe: "Het is begonnen met een wild idee, en dat is heel spannend. Gom is in de gelegenheid gesteld om dit in co-creatie met Hogeschool Rotterdam te ontwikkelen. De facility hosts zijn in dienst van Gom, maar worden aangestuurd door Hogeschool Rotterdam. Dat is een volledig nieuw concept."

Meervoudige resultaten

De facility hosts zijn een verlengstuk van de facilitaire dienst en zitten heel dicht tegen het primaire proces aan. Hun aandacht ligt voornamelijk bij het ondersteunen van de schoonmakers en de huismeesters. Daarnaast zijn zij een gastvrij aanspreekpunt voor studenten en medewerkers. Uiteindelijk moet dit de werkdruk van de schoonmakers verminderen en de tevredenheid van de gebouwgebruikers vergroten. Mieke Sprinkhuizen: "Het is dan ook belangrijk om vast te stellen wanneer dit nu succesvol is. Daarom worden kwaliteit, tevredenheid en beleving op tal van manieren gemonitord."