201713jan

Gom maakt gericht schoon door gebruik van sensoring

201713jan

Datagestuurde schoonmaak is hot! De ideeën en pilots schieten als paddenstoelen uit de grond. Licht- en bewegingssensoren zijn niet nieuw en worden reeds gebruikt om data te verzamelen. Gom zet sensoring in om datagestuurde schoonmaak een nieuwe impuls te geven.

Inzet sensoring bij Diergaarde Blijdorp

Linda van der Hoeven, Gom marketing & business development: “Bij Diergaarde Blijdorp meten wij de gebruiksintensiteit van de toiletgroepen verspreid over het park. Via een webbased tool op de mobiele telefoon houden medewerkers van Gom het bezoekersaantal per toiletgroep in de gaten. Zodra een vooraf ingestelde drempelwaarde is bereikt, ontvangen de medewerkers een signaal, waarna de toiletgroep wordt schoongemaakt en de bezoekersteller weer op nul wordt gezet.” Omari Frans, assistent parkmanager van Gom bij Blijdorp: “We dachten dat dit ingewikkeld zou zijn, maar dat bleek erg mee te vallen. Natuurlijk blijf ik zelf ook wel logisch nadenken hoor. Als ik klaar ben met een klus en ik zie op mijn telefoon dat een toiletgroep bijna op de grens zit, dan loop ik daar meteen even langs om de boel in orde te maken.”
 
Die gebruiksintensiteit is bepalend voor de schoonmaakfrequentie. Hilda Grosjean, Blijdorp parkmanager vanuit Gom: ”Voorheen werden alle toiletgroepen bijvoorbeeld zes maal per dag schoongemaakt. Nu worden enkele veel bezochte toiletten, zoals de Lepelaar bij de hoofdingang, meer dan zes maal per dag schoongemaakt. De toiletgroepen die achteraf in de diergaarde liggen worden minder gebruikt en kunnen met een lagere frequentie schoonmaakrondes af.” Van der Hoeven vult aan: “Met de data verkregen uit sensoring wordt het schoonmaakproces geoptimaliseerd: meer schoonmaak daar waar nodig en minder waar het kan.”

Ann Lampo, Vakgroephoofd Shared Service Center bij Diergaarde Blijdorp: “Sensoren bieden veel managementinformatie. In geval van Blijdorp krijg je nu een overzicht te zien van welke toiletten veel gebruikt worden en welke minder, maar ik ben erg benieuwd naar wat we nog meer kunnen met deze data. Sensoring is een aanvulling, maar zal bij een organisatie als Blijdorp nooit de controlerondes kunnen vervangen gezien het feit dat een ernstige verstoring ook kan ontstaan als het aantal toiletbezoeken nog niet is bereikt.”

Dit is pas het begin

Verschillende opdrachtgevers van Gom hebben reeds interesse getoond voor het gebruik van sensoring. Bij deze klanten gaat het om grote panden of terreinen met meerdere panden. Hier heeft men te maken met een klein aantal high traffic toiletgroepen en een meerderheid die juist erg achteraf liggen en dus minder worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een universiteitscampus, pretpark of groot kantoorgebouw.
 
Dit is pas het begin. Ook kijkt Gom naar de mogelijkheden van bijvoorbeeld prullenbaksensoren en bewegingsmelders. Van der Hoeven: “We gaan meerdere datastromen combineren om het schoonmaakproces nog verder te optimaliseren. Sensoren kunnen mensen niet vervangen, maar door juist gebruik van de data die met sensoren wordt verkregen, kunnen we efficiënter werken, daardoor kunnen schoonmakers meer aandacht besteden aan bijvoorbeeld (schoonmaak)belevingverhogende werkzaamheden. Nog zo’n trend die op dit moment een vlucht neemt binnen de schoonmaakbranche. De trends staan niet op zichzelf, maar versterken elkaar. Zo blijven we aanvullende toegevoegde waarde leveren en laten onze opdrachtgevers stralen.”