201520jan

Gom samen met VU, Victoria en CSG winnaar Best Practice Award

201520jan

In Brasserie De Gruyterfabriek in 's Hertogenbosch vond 15 januari voor de derde keer de Best Practice Award-verkiezing plaats. Gom won tijdens deze verkiezing de Best Practice Award samen met Vrije Universiteit, Victoria en facilitair adviesbureau CSG. De Best Practice Award is geïnitieerd door de commissie Code Verantwoordelijk Marktgedrag in de schoonmaak- en glazenwassersbranche. De case De Zijlen van Gom ZorgSupport won de vakjuryprijs.

De Code Verantwoordelijk Marktgedrag heeft als doel om met alle marktpartijen gezamenlijk te werken aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van de schoonmakers én de kwaliteit van het schoonmaakwerk. Onder deze marktpartijen vallen de opdrachtgevers, opdrachtnemers/werkgevers, werknemers, makelaars en hun vertegenwoordigers. De Best Practice Award wordt uitgereikt aan organisaties die samen de Code succesvol in de praktijk toepassen. De Vrije Universiteit, schoonmaakbedrijven Gom en Victoria en facilitair adviesbureau CSG hebben de Code succesvol toegepast.

Jury prijst samenwerking partners

De unieke samenwerking van de ketenpartners heeft geleid tot een verhoging van het vertrouwen, een sterkere onderlinge band, een nieuw meetsysteem én waar het mee begon: een verhoging van het continue kwaliteitsniveau van het schoonmaakonderhoud en specifieke vloeronderhoud. Daarnaast wordt het vakmanschap van de uitvoerende schoonmaakmedewerkers centraal gesteld door hen de keuzevrijheid te geven om het onderhoud te verrichten dat nodig is om de vloeren op de overeengekomen kwaliteit te behouden. Hiervoor zijn de medewerkers speciaal opgeleid en zijn specialistische taken ingevoerd. Dit alles laat zien hoe vertrouwen kan leiden tot mooie nieuwe initiatieven in samenwerkingen waar uiteindelijk de uitvoerende medewerkers de vruchten van plukken. De unieke samenwerking tussen VU, CSG, Victoria en Gom werd omschreven als het meest aanprekend in het kader van de ketensamenwerking.

Winnen binnen een sterk deelnemersveld

'Wij zijn bijzonder trots dat wij binnen dit sterke deelnemersveld de Best Practice Award gewonnen hebben', vertelt rayonmanager Ahmed Abrahoun namens Gom. 'Het is een bevestiging dat wij in deze innovatieve  samenwerking erin geslaagd zijn om ook een voorbeeld te zijn voor anderen binnen de branche'.

'De Code Verantwoordelijk Marktgedrag heeft als moreel kompas gefungeerd tijdens het concretiseren van de plannen. Dit kan echter alleen wanneer vertrouwen tussen alle partijen aanwezig is en de noodzaak om te vernieuwen door alle stakeholders wordt erkend. Door gedurende het proces constante focus aan te brengen op de vraag wat deze stap voor onze collega's betekent, hebben wij in de geest van de code gehandeld', aldus contractmanager bij de Vrije Universiteit Vera Schijffers.

Gom behoort bij drie van de vier finalisten

De vier finalisten voor de Best Practice Award waren:

  • Eckhart Instituut & Gom: Structureel in gesprek met alle medewerkers, medewerkersonderzoek op een begrijpelijk taalniveau voor iedere medewerker.
  • Vrije Universiteit (VU), CSG, Victoria en Gom: Unieke samenwerking, nieuw meetsysteem, verhoging van continue kwaliteitsniveau, verhoging van onderling vertrouwen.
  • De Zijlen Gehandicaptenzorg en Gom ZorgSupport: Cliëntparticipatie, zinvolle dagbesteding uitgaande van wat cliënten wel kunnen: inspelen op veranderingen in de zorg én betere kwaliteit van de schoonmaak.
  • Universiteit Utrecht (faculteit Dierengeneeskunde) en Asito: Aanbestedingstraject op basis van partnerschap, optimale samenwerking tussen alle wederzijdse echelons en 70% score op onderdeel.

Allemaal winnaars

Dat Gom bij drie van de vier finalisten is betrokken, ziet het bedrijf als erkenning dat de jury zijn inspanningen erkent als voorbeelden in de branche. De voorzitter van de codecommissie, Kees Blokland, noemde alle vier de finalisten al winnaars door hun finaleplaats. Alle inzendingen zijn inspirerende voorbeelden voor de branche. De universiteiten vanuit hun directe impact op de locatie, Gom ZorgSupport vanuit de maatschappelijke context, en diverse aanwezigen betitelden het Medewerkers Motivatieonderzoek als van grote betekenis in de toekomst voor de hele branche.