201831mei

Gom verlaagt schoonmaakbudget Universiteit van Amsterdam

201831mei

Met een opvallend initiatief heeft Gom Specialistische Reiniging de jaarkosten van glasbewassing voor de Universiteit van Amsterdam fors weten te verlagen. Het wassen van de ramen op drie locaties valt nu 5% voordeliger uit. Daarvoor betrekt Gom osmosewater voor de ramen voortaan vanuit een eigen vulstation op één van die locaties, het Science Park. Opmerkelijk aan het initiatief is dat Gom bij de ingang van het contract elk jaar een besparing in het vooruitzicht heeft gesteld.

Tot nu toe maakt Gom Specialistische Reiniging gebruik van een vulstation op de eigen locatie in Amsterdam. Eddy Tempelaars, adviseur large accounts: ‘We wassen de ramen tweemaal per jaar op de locaties Science Park, Roeterseilandcampus en bij de panden in de binnenstad van Amsterdam. Dat levert extra manuren en transportkosten op, omdat de glazenwassers tussentijds extra osmosewater moeten tanken. Daarom hebben we het voorstel gedaan om een osmosetank te stationeren op één van de locaties.’

Eddy Tempelaars, adviseur large accounts Gom Specialistische Reiniging en contractmanager Irmgard van Genderen van de Universiteit van Amsterdam bij het vulstation op locatie Science Park.

5% besparing op budget

Toeval hielp een handje. Op de voorgestelde locatie, het Science Park, heeft de Universiteit van Amsterdam al een tank gestationeerd. Die is in gebruik voor het bewateren van de planten. Omdat de pH-waardes van gietwater en osmosewater overeenkomen, bleek de investering in een extra tank niet nodig. Dit levert uiteindelijk een besparing van 5% op het budget voor glasbewassing op, rekende Gom uit. De universiteit en Gom delen beide in het voordeel. Een extra overweging was dat de CO2-footprint van de glasbewassing omlaag gaat.

Uitvloeisel van aanbesteding

De samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam en Gom gaat het derde jaar in. De besparing is een uitvloeisel van de aanbesteding. ‘Bij de aanbesteding twee jaar terug hebben we met de opdrachtgever afgesproken dat we elk jaar een voorstel voor besparing zouden indienen en het verschil zouden delen. Dat heeft mede tot het contract geleid.’ Eerdere ideeën om te besparen hebben al geleid tot de inzet van zuinige elektrowagens. Het huidige voorstel is het meest substantiële in de driejarige samenwerking.

‘Ultiem voorbeeld van partnership’

Contractmanager Irmgard van Genderen van de Universiteit van Amsterdam noemt de besparing ‘het ultieme voorbeeld van partnership’. ‘Dit is de manier waarop we met leveranciers willen omgaan, als strategische partners. Gom heeft alle begrotingen heel open en transparant met ons gedeeld. Besparen betekent meestal dat je inlevert op kwaliteit of dat het ten koste gaat van mensen. Dat is niet iets waar wij op zaten te wachten. Een samenwerking als deze kom je niet snel tegen.’

Eén van de elektrische wagens van Gom bij een pand van de Universiteit van Amsterdam in de binnenstad.