2017 6jul

Lustrum Symposium TOPpen of Tobben: ‘De schone OK’

2017 6jul

Stichting Trainingen Infectie Preventie (STIP) bestaat 10 jaar en vanwege dit lustrum hebben zij 7 juni een bijzondere kennisbijeenkomst georganiseerd; Lustrumsymposium TOPpen of Tobben “De schone OK”. Belangrijke partijen omtrent Infectie Preventie kwamen bijeen om kennis en ervaring te delen en te toetsen hoe het met de branche is gesteld.

Op uitnodiging van de infectiepreventiemedewerkers van het Deventer Ziekenhuis hebben Peter Hartog en Henny Stoelhorst van Gom ZorgSupport aan dit symposium deelgenomen. Met als doel om te kijken waar wij als Gom ZorgSupport onze dienstverlening kunnen verbeteren, hoe anderen marktpartijen ervoor staan en hoe de Inspectie Gezondheidszorg tegen Infectie Preventie aankijkt. Als lid van het Kenniscentrum Infectie Preventie (KIP) was het voor Peter Hartog (senior manager kwaliteitszorg) maar ook voor Henny Stoelhorst als general objectmanager bij het Deventer Ziekenhuis, een waardevol symposium.
 
Op de mooie locatie van Dierenpark Rhenen werden de genodigden, voornamelijk infectiepreventiemedewerkers en zorgmedewerkers, toegesproken door 8 verschillende sprekers, waaronder de Inspectie Gezondheidszorg  en Marieke van Dam van Alrijne Zorggroep.

Jolien van Dijk - IGZ
Marieke van Dam - Alrijne Zorggroep

Marieke van Dam werkt nauw samen met de deskundigen infectiepreventie om protocollen ten aanzien van infectiepreventie  voor een OK op te stellen. De uitdaging begint pas echt als een protocol is opgesteld: hoe krijg en houd je de neuzen dezelfde kant op? Na inventarisatie met betrekking tot infectiepreventie was de constatering dat er:

  • kennis ontbreekt in de praktijk;
  • beperkte opleidingsmogelijkheden geboden worden;
  • te weinig communicatie plaats vindt met de schoonmakers (in eigen dienst);
  • gebruik gemaakt wordt van ‘old skool’ reinigingshulpmiddelen.

Bij de Alrijne Zorggroep is er veel tijd uit gegaan naar het in kaart brengen van de procesflow en het communiceren waar relevante documentatie te vinden.
 
Interessant was de wijze waarop Alrijne Zorggroep goede OK-schoonmaak op de kaart had gezet; met behulp van de recherche en het middel Luminol. In misdaadonderzoeken wordt op deze wijze  bloed zichtbaar gemaakt op materialen. Voor het personeel werd een kick-off gegeven en werd met behulp van het middel luminol getoond dat schoon toch niet altijd schoon is. De resultaten waren verbluffend en waarbij ook bleek wat voor uitwerking chloordesinfectie op bijvoorbeeld RVS in de gedaante van corrosievorming had.

Voorbeeld met luminol

De opgedane kennis gereflecteerd op het Deventer Ziekenhuis, dan zit Gom ZorgSupport op een hoger niveau met schoonmaak en registratie ten opzichte van de overige genodigden. Maar daar valt zeker altijd te winnen.