Mutagene stoffen

Langdurige blootstelling aan mutagene stoffen heeft schadelijke invloeden op het dna, zoals structurele celverandering. Dit kan leiden tot beschadigingen in de celstructuur, erfelijke verandering en nog meer aandoeningen. Het is dus belangrijk dat het gebruik van een mutageen hiervan beperkt wordt tot absoluut noodzakelijke situaties. Als er geen vervanging is voor de mutagene stof, dan is het belangrijk om de invloeden hiervan te beperken door adequate bescherming en preventieve maatregelen te nemen. Hier helpt Gom Specialistische Reiniging u graag bij – een veilige werkomgeving voor iedereen waarbij invloeden beperkt worden van mutagene stoffen op de SZW-stoffenlijst.

Wat zijn mutagene stoffen en wat voor invloeden hebben ze?

Langdurige blootstellingen aan een mutageen kan op lange termijn een verandering in de dna-structuur tot gevolg hebben. In sommige gevallen leidt dit tot de ontwikkeling van kanker, waarna de stof ook wordt aangeduid als een carcinogeen. Dit kan ook het gevolg zijn van combinaties van een mutageen met andere CMR-stoffen die op de SZW-lijst staan. Werken met gevaarlijke stoffen brengt risico’s met zich mee. Gelukkig is de wetgeving in de afgelopen jaren een stuk meer beschermend geworden voor werknemers en zijn het nemen van preventieve maatregelen vaak verplicht.

Zorgen voor een veilige werkomgeving

Sinds enkele jaren zijn werkgevers verplicht om de gezondheid van werknemers te beschermen tegen mutagene stoffen die op de gevaarlijke stoffenlijst staan. In de praktijk betekent dit dat zij beschermende middelen zoals kleding en maskers moeten voorzien om invloeden van de mutagene stoffen te beperken. Ook is het reinigen en saneren van werkplaatsen een verplichting van de werkgever geworden – hier kunt u een specialist voor inschakelen. Bij Gom Specialistische Reiniging helpen wij u graag met het veilig maken van de werkplaats of andere omgeving, zodat uw werknemers met een gerust hart hun werk kunnen uitvoeren. Dit doen wij aan de hand van een inventarisatie en een werkplan dat toegespitst is op uw sector en bedrijf, zodat we precies de juiste werkzaamheden uitvoeren om de mutagene stoffen te verwijderen. Oppervlakken waar stoffen op blijven liggen die op de mutagene stoffenlijst staan, zoals benzeen, worden grondig gereinigd of zelfs gesaneerd.

Sectorgeoriënteerde aanpak voor sanering en reiniging

Mogen wij u helpen met het realiseren van een veilige (werk)omgeving in uw bedrijf, vrij van mutageen? Dan voorzien wij u graag van een sectorgeoriënteerde aanpak. Neem hiervoor contact met ons op door te bellen naar 06 53 70 25 20 of een e-mail te sturen naar pvgogh@gom.nl. Peter van Gogh, onze productmanager Specialistische Reiniging, helpt u dan graag verder.

 
Ik ga ermee akkoord dat Gom mijn persoonsgegevens verwerkt om mij via verschillende marketingkanalen te informeren. Je kunt jezelf op elk moment afmelden voor onze communicatie. Voor meer informatie raadpleeg onze privacy statement.