Gespot

Niet alleen het onderwijs heeft last van zwerfafval. Ook sportverenigingen, bedrijven en gemeenten (openbare ruimte) zoeken naar oplossingen voor dit probleem. Deze oplossingen zijn vaak prima (soms in aangepaste vorm) toepasbaar in het onderwijs.

Kijk hieronder voor leuke en interessante voorbeelden van hoe vervuiling/zwerfafval worden aangepakt, zowel in Nederland als daar buiten. Ook worden organisaties genoemd die in Nederland bezig zijn met het promoten van een schone leefomgeving en de aanpak van zwerfafval.

Filmpjes

Gamification voorbeelden

The world’s deepest bin (1:26 min.)

Bottle bank arcade (1:36 min.)

Nudge, the Animation: Helping people make better choices (2:59 min.)

Mensen kiezen niet altijd rationeel. Eigenlijk hebben ze de neiging irrationeel te handelen, maar wel op een voorspelbare manier. Dit filmpje geeft verrassende inzichten in gedrag.

Websites

www.aandeslagmetafval.nl

Ga ook in de klas aan de slag met het thema afval! Met deze lesmodules voor alle klassen in het basisonderwijs, kun je op een leuke en interactieve manier aandacht besteden aan het voorkomen van zwerfafval en het gescheiden inzamelen en recyclen van verpakkingsafval.

www.supportervanschoon.nl

Zie jij ook het belang van een schone leefomgeving zonder zwerfafval? Doe jij met liefde wat extra’s voor jouw buurt? Dan ben je stiekem al een Supporter van Schoon!

www.nederlandschoon.nl

Iedereen kan helpen zwerfafval tegen te gaan. Gemeenten, scholen, bedrijven, sportverenigingen. En jij. Samen maken we Nederland schoon.

www.kenniswijzerzwerfafval.nl

De Kenniswijzer zwerfafval is een gezamenlijk initiatief van Gemeente Schoon en NederlandSchoon. In Nederland is veel kennis aanwezig over de aanpak van zwerfafval. Op deze website wordt deze kennis verzameld en gedeeld.

www.wastebattle.nl

Jongeren wordt gevraagd om een oplossing te verzinnen om zwerfvuil te voorkomen. Het mes snijdt aan twee kanten: jongeren verzinnen een oplossing die aanslaat bij de eigen doelgroep én door intensief met het onderwerp zwerfvuil bezig te gaan, wordt onbewust vervuilend gedrag spelenderwijs bewust.

Praktische oplossingen zwerfafval Gom

Kijk ook hier voor voorbeelden van praktische oplossingen voor de aanpak van zwerfafval in het onderwijs die Gom Schoonhouden heeft ontwikkeld.