201624nov

Ontmoet Claire, de virtuele schoonmaakmedewerker van Gom

201624nov

“Hoi! Mag ik me even voorstellen? Ik ben Claire. Ik werk bij Gom Schoonhouden en zorg, samen met mijn collega’s, voor schone basisscholen in heel Nederland. Meestal doen we dit laat in de middag of ’s avonds. Dat vind ik jammer, want dan zie ik de kinderen nooit. Het lijkt mij juist zo ontzettend leuk om eens kennis met ze te maken en ze te vertellen wat ik allemaal doe bij hen op school. Misschien vinden ze het zelfs leuk om mij hier een handje mee te helpen. Schoon wordt iets tenslotte niet vanzelf,” aldus Claire, de virtuele medewerkster van Gom Schoonhouden.

Linda van der Hoeven, productmanager bij Gom Schoonhouden, raakte met Claire in gesprek hierover: “Claire is een bekende persoonlijkheid op basisscholen omdat ze op de takenkaarten staat die in de lokalen hangen. Van een persoonlijke kennismaking met de leerlingen en hun meesters en juffen is het helaas nog nooit gekomen. Daar komt nu verandering in. Ik heb Claire namelijk gevraagd om de hoofdrol te spelen in een nieuwe Gom film, speciaal voor basisschoolleerlingen. Dat zag Claire wel zitten!”
 
Claire en Linda zijn aan de slag gegaan en hebben een animatiefilm ontwikkeld waarin Claire kinderen vertelt over wat schoon is en dat schoonmaken belangrijk is. Ze legt uit wat zij en haar collega’s voor werk doen op school, wat de meester of juf zelf doet en hoe de kinderen hierbij kunnen helpen. Linda: “Claire gaat de komende maanden on tour en bezoekt de basisscholen waar Gom schoonmaakt. Het is geen commercieel verhaal. De film wordt als extra service aangeboden binnen het concept 1-2-3-Schoon. Met de film laten wij onze betrokkenheid zien in het kader van opvoeding, hygiëne en gedragsbeïnvloeding.”

Claire the movie wordt vertoond in groep 3 en 4 in aanwezigheid van de schoonmaakmedewerker op die school. Zowel de kinderen als de docenten maken op deze manier kennis met degene die, als zij naar huis zijn, er voor zorgt dat hun school weer schoon is. De (real-life) schoonmaakmedewerker wordt door Claire voorgesteld en hij of zij heeft een kleine rol in de film in interactie met Claire. Na de film kunnen de kinderen bij de Gom medewerker terecht voor al hun vragen over schoonmaak en om de schoonmaakkar te bekijken, die Claire laat zien in de film.
 
Linda is zelf moeder van twee kleine kinderen: “Natuurlijk heb ik de film getest bij mijn dochters. Ze vinden Claire zo leuk, dat ze het filmpje steeds opnieuw willen zien. Ik hoor ze vaak het stemmetje van Claire nadoen als iets vies is. Bijvoorbeeld wanneer mijn jongste dochter naar het toilet is geweest: “Zo, nu mijn handen wassen, want dat zegt Claire ook altijd.” Toen wist ik het zeker: deze aanpak werkt! Claire weet waar ze het over heeft en spreekt de kinderen aan in hun eigen taal.”
 
Claire is een onderdeel van het gedragsbeïnvloedingsprogramma in het onderwijs. Kijk op onze website voor meer informatie over Claire: een extra service binnen het concept 1-2-3-Schoon voor basisscholen. Of neem contact op met Linda van der Hoeven via lvdhoeven@gom.nl.