Schoonmaakbedrijf Gom gaat met ‘Samen’ strijd aan tegen arbeidstekort in de zorg

Zorg

Herschikking van taken is een antwoord op de hoge werkdruk in de zorg, veroorzaakt door de structurele personeelstekorten. Daarom introduceert Gom Zorg met ‘Samen’ een concept waarbij niet-zorggerelateerde taken worden overgenomen door gespecialiseerde Gom-medewerkers. Al langer ondersteunt het schoonmaakbedrijf op deelgebieden opdrachtgevers in verpleeg- en verzorgingshuizen, met onder meer huiskamerondersteuners en facilitaire medewerkers. Omdat zorgdiploma’s geen vereiste zijn, levert Gom Zorg medewerkers buiten de reguliere groep van zorgpersoneel. Aanvullend krijgen zij een interne opleiding.

De personeelskrapte in de zorg is nu al voelbaar, maar wordt de komende jaren een nog groter probleem. Al in 2022 zal het aantal onvervulde banen in zorginstellingen oplopen naar 125 duizend. Dat leidt tot een uitholling van zorgtaken. Daarom heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vorig jaar een aanvalsplan opgesteld: Anders werken in de zorg.

De overheid pleit voor een herschikking van taken, waardoor de zorgmedewerkers meer tijd aan het bed kunnen besteden. Nu nog gaat veel tijd op een niet-zorggerelateerde taken; werkzaamheden die kunnen worden overgenomen door medewerkers die naast affiniteit met de zorg een aanvullende opleiding hebben gevolgd.

Logistieke en facilitaire diensten

Gom Zorg gaat op drie terreinen opdrachtgevers werk uit handen nemen. In verpleeg- en verzorgingshuizen kunnen huiskamerondersteuners en zorgondersteuners een rol spelen. Facility hosts zoals gastvrouwen en -heren kunnen bezoek ontvangen, de telefoon aannemen en koffie of thee serveren. Daarnaast kan een handyman facilitaire werkzaamheden zoals het vervangen van lampen en kleine klusjes overnemen.

een medewerker van Gom Zorg maakt het deurtje van een keukenkastje schoon bij een bejaarde man thuis, die de krant zit te lezen in zijn stoel

Logische stap

Voor business unit directeur Simone van de Velde sluit de introductie van Samen nauw aan bij het actieplan van het ministerie. ‘VWS pleit ervoor dat zorgverleners kunnen doen waarvoor zij zijn opgeleid. De taken die wij kunnen overnemen, besparen hen veel tijd die beter kan worden besteed aan de zorg voor mensen. Bovendien besparen zorgopdrachtgevers op kosten, doordat aan onze medewerkers een ander prijskaartje hangt.’

Van de Velde geeft aan dat de lancering van Samen een logische stap is voor Gom Zorg. ‘We komen met Gom Zorg bij sommige zorginstellingen al jaren over de vloer en doen daar meer dan alleen maar de schoonmaak.’ Gom gaat Samen modulair implementeren. Al naar gelang de behoefte van opdrachtgevers in de zorg is het concept flexibel in te zetten.

 

Samen kan het verschil maken. Samen kúnnen we het verschil maken.