201420jun

Sluiting Philip Morris heeft zware gevolgen voor toeleveranciers en diens medewerkers

201420jun

Sigarettenfabriek Philip Morris in Bergen op Zoom wil de fabriek uiterlijk op 1 september sluiten. Daardoor raken 1.230 directe medewerkers hun baan kwijt. De voorgenomen sluiting van de fabriek raakt ook toeleveranciers in de regio, waaronder bedrijven als Gom Schoonhouden.

Gom betreurt dit besluit, waar het geen enkele invloed op heeft. 'De aankondiging tot sluiting kwam voor ons ook erg onverwacht', zo bevestigt Rob Alsema, algemeen directeur Gom Schoonhouden. 'In maart van dit jaar is het contract nog verlengd. Onze mensen waren daar trots op. Als je dan heel kort na de verlenging plotseling te horen krijgt dat hetzelfde jaar nog sluiting volgt, komt dat hard aan.'

Facilicom heeft de medewerkers die het betreft een goed sociaal plan aangeboden. Alle inspanningen zijn gericht op vervangend werk, maar de mogelijkheden in de regio Bergen op Zoom zijn erg beperkt. In het sociaal plan toont Facilicom dat het zijn verantwoordelijkheid neemt. 'We hebben daarbij wel een verantwoordelijkheid naar ál onze mensen: indien wij zouden voldoen aan de wensen van de vakbonden, zou dat betekenen dat maar liefst een kwart van de netto jaarwinst die we internationaal met 30.000 medewerkers hebben behaald, moet worden aangewend voor ca. 200 medewerkers die voor ons bij Philip Morris werken.

'Tussen de medewerkers van Facilicom zijn mensen met decennialange dienstverbanden bij Philip Morris. Zelfs mensen die eerst bij Philip Morris werkten en later zijn overgestapt naar Facilicom. Zij hebben allemaal hun steentje bijgedragen aan de enorme winst van Philip Morris. Daarom hebben wij intensieve gesprekken gevoerd met Philip Morris om haar sociale verantwoordelijkheid te nemen en een bijdrage te leveren aan een sociaal plan voor onze mensen. Philip Morris neemt dit besluit immers om de winstgevendheid van het concern te verbeteren, terwijl wij als toeleverancier worden geconfronteerd met de gevolgen voor onze onderneming en onze werknemers. Dat heeft helaas niets opgeleverd', besluit Rob Alsema.